Ondernemersplan

Als je dan eindelijk hebt gekozen om voor jezelf te beginnen, komen er direct al verschillende vragen de bocht omzeilen. De eerste vraag die je steevast krijgt is; "Heb je al uitgezocht of er meer bedrijven bij jou in de buurt zijn?" of: "Heb je al een ondernemersplan gemaakt?"

 

En precies die laatste vraag gaan we vandaag verder op in, want wat is nu een ondernemersplan en waar ben je die voor nodig? Wat staat er allemaal in een ondernemersplan?

 

Het eerste wat je moet doen voordat je een bedrijf wil starten is om te gaan kijken welke concurrentie je hebt en of de markt niet 'verzadigd' is. Je gaat dan na of er meer bedrijven zijn die jou product of dienst leveren.

 

Wat is een ondernemersplan? Een ondernemersplan is een plan waarin gedetailleerd beschreven staat hoe de startende ondernemer zijn onderneming wil opzetten. Dit wordt ook wel eens een businessplan of ondernemingsplan genoemd.

 

Nu we dit allemaal weten, wil je natuurlijk ook weten wat er nu in moet staan. 

Het is belangrijk om te weten dat het ondernemersplan of businessplan wordt gemaakt voor jezelf als ondernemer zodat je de prognoses bij kunt houden maar ook vooral voor de bank. Met het ondernemersplan of businessplan ga je naar de bank voor een lening.

 

Het volgende zet je allemaal in je businessplan of ondernemersplan:

 

1. Introduceer jezelf

  Maak een samenvatting van de punten die in je ondernemersplan of businessplan staan.

 

2. De ondernemer

De bank wil graag weten wie jij bent. Wat voor een ondernemer ben je? Hoe ben je op je bedrijf gekomen? Allemaal interessant om te weten zodat we op papier kunnen lezen wat voor een persoon je bent.

 

3. De onderneming

Het gaat natuurlijk om je bedrijf dus geef hier alles aan over je bedrijf. Wat zijn je pluspunten in het bedrijf en wat zijn je minpunten. Vermeld relevante ontwikkelingen over de branche waar je bedrijf zich in bevindt.

 

4. De markt

Voordat je aan dit ondernemersplan of businessplan begon, heb je uitgezocht of er een markt is voor jou bedrijf en wat jou zo bijzonder maakt. Dit noteer je allemaal in dit gedeelte van je ondernemersplan.

 

5. Het marketingplan

Hier vertaal je jou idee naar een praktische aanpak: zo zet je jou dienst of product goed in de markt. Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen bij jou komt en niet naar je concurrent gaat!

 

6. Het financieel plan

Dit is ook altijd een heel belangrijk punt. Hier zet je namelijk neer wat jij denkt te gaan verdienen met je bedrijf, maar ook welke kosten je gaat verwachten en hoeveel je zelf er aan gaat verdienen (je salaris). Dit zet je allemaal in een mooi en helder schema voor de komende 5 jaar. Geef ook duidelijk in aparte paragrafen aan hoe de kosten en opbrengsten ontstaan.

 

7. Algemene en juridische zaken

Hier geef je aan of er nog eventuele concurrentiebedingingen of algemene voorwaarden van toepassing zijn op jou bedrijf.

 

Heb je nog vragen over je eigen businessplan of ondernemersplan? Ga dan naar onze contactpagina en vraag ons voor meer informatie. Wij geven je nu enkele stappen die van belang zijn in je ondernemersplan. 

Vindt je het lastig om een goed ondernemersplan of businessplan te schrijven? Geen probleem, administratiekantoor de Hondsrug helpt je graag op weg!

Mail ons op: financieeldehondsrug@gmail.com of info@kroekgroup.com voor meer informatie of een afspraak.

Reactie schrijven

Commentaren: 0