Prinsjesdag

Wat was het weer een spektakel! Prinsjesdag! Iedereen kijkt massaal om die hoedjesparade te zien en natuurlijk een glimp op te vangen van de koning of koningin. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk op Prinsjesdag?

 

Op prinsjesdag leest de Koning in de ridderzaal de troonrede voor. Dit is een regeringsverklaring van de koning. Hierin staan de meest belangrijke plannen van de regering het komende jaar. Hij opent eigenlijk het nieuwe werkjaar van de Eerste en de Tweede kamer. Daarna gaat de minister van financiën met het bekende koffertje naar de Tweede kamer. Daar biedt de minister de miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

 

Wat zijn nu de belangrijkste punten van Prinsjesdag 2019

 

De belangrijkste punten zijn:

 

Voor de verpleeghuiszorg word in 2020 1 miljard euro uitgetrokken en in 2021 nog eens 3 miljard euro. Dit omdat er te weinig mensen in de zorg zijn. De zorg moet beter en er moeten meer mensen worden opgeleid.

 

De zorgpremie gaat met ongeveer 37 euro omhoog. Daarentegen wordt de Zorgtoeslag wel hoger. Hierdoor compenseren ze de mensen met lagere inkomens.

 

De aandacht voor nieuwe huizen voor koop en huur word hoger. Voor de komende 10 jaar willen ze eenmalig 10 miljard euro uitgeven zodat ook starters een woning kunnen kopen of huren.

 

De koopkracht heeft een stijging van 2,1%. Voor werkenden is deze zelfs 2,4%! Voor gepensioneerden stijgt deze niet zo snel namelijk maar 1,1%.

 

Wat is nu koopkracht?

 

Koopkracht gaat over de hoeveelheid spullen die jij kunt kopen op basis van jou netto inkomen. Om de koopkracht te berekenen wordt er gekeken naar 3 elementen: het nominale inkomen, het reeële inkomen en de prijsindex.

 

Het geld dat je maandelijks binnen krijgt is je nominale inkomen. Voor je reeële inkomen wordt dat geld omgerekend in producten en diensten. Om dat te kunnen doen ben je afhankelijk van de prijzen die in rekening worden gebracht. Omdat deze prijzen kunnen variëren en veranderen, door onder andere inflatie, wordt er een prijsindex bepaald. Er wordt dan gekeken naar de prijzen binnen een specifieke tijdsperiode, binnen een specifieke regio.

 

Dit klinkt heel logisch maar eigenlijk zegt de genoemde koopkracht in de troonrede niet zoveel over je eigen situatie. Deze hangt namelijk af van je inkomen, de prijs van goederen en diensten, de belasting en jou persoonlijke situatie. Maar ook de arbeidsvoorwaarden in je cao bepalen hoe je inkomen eruit ziet. Waardoor je meer of minder geld te besteden hebt. Tevens maakt het een groot verschil of je in Nederland werkt en woont of dat je in Nederland werkt maar in het buitenland woont. Hierdoor heb je namelijk niet rechtstreeks recht op alle kortingen waardoor je vaak iets meer belasting betaald in de maand. Deze kun je gelukkig aan het eind van het jaar wel terug vragen.

Wil je nog meer weten? Stel dan per e-mail je vraag naar financieeldehondsrug@gmail.com of via info@kroekgroup.com

We geven zo snel mogelijk antwoord op al je vragen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0